Så här kör du skattesäkert i sommar

Detta ska du tänka på om du kör privat med företagsbilen på semestern. Att dokumentera alla resor till Skatteverket med en elektronisk körjournal räddar dig från att undvika en kostsam upptaxering från Skatteverket.

Trots att arbetssituationen ser annorlunda ut för många, väntar sommar- och semestertider över hela landet. Skatteverket tar dock inte semester och därför är det viktigt att känna till reglerna för hur du kan använda företagets yrkesbil till privata resor till sommarstugan eller andra semesterresemål.

Skatteregler för privat användning av företagets servicebil

Företagets yrkesbilar/ servicebilar får max köra privat vid 10 tillfällen per år, eller 100 mil. Dessa resor måste dokumenteras med en körjournal. Skatteverket rekommenderar en elektronisk körjournal för att slippa det manuella handskrivandet och mänskliga missar som dessvärre inte går att ursäkta vid en skatterevision.

Varför måste man ha en elektronisk körjournal på servicebilen?

Även om bilen inte överstiger dessa 10 tillfällen av privata resor, utgår Skatteverket från att du har överstigit dessa regler om du inte har pålitlig dokumentation som bevisar motsatsen. Både arbetsgivare och arbetstagare får då en förmånsbeskattning och upptaxering av bilen som bland annat beräknar bilens nypris. Därför måste man ha en elektronisk körjournal som korrekt dokumenterar alla resor.

Kontakta oss för pris och kostnadsfri rådgivning ->

Detta gäller för dig med tjänstebil

För dig med tjänstebil är det viktigt att kunna dokumentera dina privata mil eftersom även dessa resor ska förmånsbeskattas och skiljas från dina tjänsteresor. Kan du inte redovisa detta beskattas du istället för allt drivmedel som privat.

Kontakta oss för pris och kostnadsfri rådgivning ->

Olika typer av skatterevisioner

Skatteverket genomför skatterevisioner på olika sätt och kommer inte nödvändigtvis med en förvarning om att en revision av företagets bilanvändning är på gång. Istället kan de välja att göra en ”flygande skatterevision” där de iakttar bilarnas användning under en tid. Detta är vanligt om de till exempel har fått tips på misstankar från en granne eller en branschkonkurrent som menar att bilarna inte används korrekt. Därför är det bäst att alltid ha körjournalerna i ordning och informera medarbetarna om reglerna för deras bilanvändning.

Vi på Fleet Complete hjälper gärna till med att hålla informationsmöte för personalen över video.

Ta kontakt för ett informationsmöte ->

Elektronisk körjournal från Fleet Complete

Med Fleet Completes körjournal får du tjänsteresor och privatresor dokumenterat helt automatiskt och separat, för att underlätta för dig, företaget och för Skatteverket. Systemet är uppdaterat enligt Skatteverkets senaste regler.